Cambridge

Cambrigde-esittelyteksti

cambridge

Cambridge Ohjelma on Cambridgen Yliopistossa, Britanniassa 1980-luvun lopulla kehitetty ohjelma laihdutukseen ja painonhallintaan.

Ohjelma perustuu osin vähäenergisiin, mutta ravintorikkaisiin ateriankorvikkeisiin, oivalluksien kautta oppimiseen ja uusien elintapojen harjoitteluun valmentajan ohjauksessa. Ateriankorvikkeiden osuus ruokavaliosta riippuu siitä, millä ohjelman tasolla ollaan, mikä on laihduttajan yleiskunto ja ikä sekä siitä, kuinka paljon painoa on pudotettavana. Tasolla 1 nautitaan pelkkiä ateriankorvikkeita, tasoilla 2-6 nautitaan lisäksi myös tavallista ruokaa. Tasot 1 ja 2 ovat ENED-tyyppisiä eli hyvin niukasti energiaa sisältäviä.

Tavoitteena on siirtyä laihdutuksesta kohti virallisten ravitsemussuositusten mukaista ruokailua. Harjoittelun aikana asiakas opettelee mm. säännöllistä ateriarytmiä, napostelusta irti pääsemistä, oikeaa lautasmallia ja annoskokoa sekä riittävää veden juomista aterioiden välillä. Tämä tapahtuu yllä mainitun taso-ohjelman avulla, jossa ruokailun eri osia harjoitellaan valmentajan opastuksella laihdutuksen edetessä. Laihdutusaika riippuu pudotettavan painon määrästä, mutta lopullinen elämäntapamuutos ja painonhallinta on hyvä mieltää osaksi tulevaa arkea, jos pudotettu paino halutaan pitää poissa.

Ohjelman hinta riippuu toteutettavasta tasosta. Ateriankorvikkeet maksavat 62-82 euroa viikossa, ja valmennuskäynnin hinta on 50 euroa ensimmäisellä kerralla ja 25 euroa jatkovalmennuskerrasta. Ensimmäinen tapaaminen, jossa kartoitetaan asiakkaan tausta, terveydentila, kehonkoostumus ja tehdään suunnitelma valmennukselle kestää 60 minuuttia. Jatkovalmennukset kestävät 30 minuuttia. Jatkovalmennuksissa vahvistetaan opettuja tapoja ja keskustellaan siitä, kuinka elämäntapamuutokset saadaan pysyviksi.

Cambridgeohjelman VLCD-tuotteet sisältävät tasapainoisessa suhteessa kaiken sen, mitä elimistösi tarvitsee samalla kun niiden energiasisältö on puristettu minimiin. Tuotteet tuovat kylläisyyden tunteen ja tarvittavat ravintoaineet, jolloin voit rauhassa harjoitella energiatiheyttä ja muuta ruokailuun liittyvää taso-ohjelman puitteissa. Vain tiukka taso 1 on ENED-laihdutusta, muilla tasoilla syöt myös muuta ravitsemussuositusten mukaista ruokaa.

Cambridge-taso-ohjelmien tavoitteena on opettaa säännöllistä ateriarytmiä, oikeaa lautasmallia, ko. henkilölle sopivaa energiamäärää ja annoskokoa sekä maltillista liikuntaa painonhallinnan tueksi.
Lisätiedot www.cambridgeohjelma.fi